duminică, 24 noiembrie 2013

La medeleni rezumat de Ionel Teodoreanu


Rezumat  La Medeleni este un roman compus de scriitorul controversat Ionel Teodoreanu a cărui acţiune se petrece în vara anului 1906, in Moldova la moşia familiei Deleanu. Romanul este compus din 3 volume (I.Hotarul nestatornic; II.Drumuri; III.Între vânturi) apărute între anii 1925-1927.
 Personajele principale sunt trei copii – Dănuţ, Olguţa şi Monica – cu ajutorul cărora scriitorul evidenţiază procesul de formare a personalităţii. Dănuţ este un copil care evadează în lumea lecturilor specifice unui copil, Olguţa este deşteaptă, autoritară şi cu un spirit realist iar Monica întruchipează feminitatea, trecând în egală măsură de partea Olguţei sau a lui Dănuţ. Dănuţ este o fire calmă dar care îşi pierde răbdarea de îndată ce este atacat de Olguţa, sora lui. Cei doi fraţi duc un război continuu, acesta fiind potolit deseori de Monica. Blândeţea şi generozitatea Monicăi se datorează iubirii neîmpărtăşite pe care o are pentru Dănuţ pe tot parcursul acţiunii.
 Deznodământul romanului ne prezintă transformarea şi nivelul de maturitate la care ajung cei trei, copii fiind odată. Olguţa, diagnosticată cu cancer, se sinucide înainte de a-şi îndeplini visul de a călători în America şi de a se căsători cu Vania, un bărbat mult mai în vârstă, dar de care era iremediabil îndrăgostită. De asemenea, abia ajuns la maturitate Dănuţ realizează dragostea pe care a purtat-o de-alungul timpului pentru Monica, ajungând în final să se căsătorească.

 Moşia „La Medeleni” va fi vândută de familia Deleanu după moartea Olguţei, pentru a uita amintirile dragi întipărite pe acele meleaguri.
                      1    2

8 comentarii :

Sper sa va fi fost de folos.
Comentariu tau conteaza in cresterea valori articolelor