vineri, 1 noiembrie 2013

Umanismul

Umanismul  Umanismul isi propune sa puna in centrul atentiei si sa promoveze interesule umanitati.Umanismul se naste in Italia ulterior in toata lumea  si lupta pentru egalitatea intre oameni.
 Intre secolele al XIV - XVI in toata europa  are ecou o atitudine de compasiune si de interes pentru finta umana , miscarea cunoscuta sub numele de renastere .
 Ea foloseste ca model operele antichitati remarcabile prin eliberare si importanta pentru om .
  Din renastere deriva un curent cultural numit umanismu ,al carui nume provine dela studierea umanismelor adica limbilor vechi latine si greaca.
  Cei mai cunoscuti umanisti  sunt Dante ,Michelangelo, Leonardo Da Vinci iar in tarile romane idei umaniste se intalnesc la cronicari la cronicari , la Dimitrie Cantemir iar  in Transilvania la Nicolaus.
    Cronicarii sunt umanisti prin interesul pentru originea latina a poporului nostru ,prin valoarea educationala pe care o acorda letopisetului ,prin atacurile la adresa Imperiului Otoman.
    Dimitri Cantemir este o piesa de rezonanta  internationala care  scrie lucrari de interes international ,,Cresterea si descresterrea Imperiului Otoman,, (Porti) si ,,Descrirea Molodvei,,.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Sper sa va fi fost de folos.
Comentariu tau conteaza in cresterea valori articolelor