sâmbătă, 2 noiembrie 2013

comentariu In vreme de razboi

  Nuvela „In vreme de razboi” a aparut in anul 1898, ca si „O faclie de Pasti” si „Pacat”, facand  parte din perioada marilor creatii dramatice, anul 1898 fiind chiar unul din cei mai rodnici ani ai sai.
  Titlul are o valoare metaforica deoarece autorul nu va face referire in opera sa de intamplari de pe campul de lupta, ci „razboiul” se poarta in sufletul lui Stravache, lucru sesizat si de Serban Cioculescu: „Tema acestei excelente nuvele, desi autorul o sublintitulase <> este obsesia”,adica setea de înavuţire care dezumanizează şi mutilează suflete”. Lupta este una interioara, batalia dintre constiinta si dorinta de a avea mai mult, se transforma in cazul lui Stravache intr-o obsesie greu de suportat. „In vreme” sugereaza faptul ca partea cea mai importanta a actiunii are loc in perioada acestui „razboi” interior.
 Deci, hangiul Stavrache, mostenitorul fratelui său, preotul Iancu din Podeni, plecat pe front ca să scape de urmărire, căci fusese căpitanul unei bande de hoti, trăieste la început, iluzia fugară că fratele său nu se mai întoarce. Curînd, obsesia reîntoarcerii fratelui pune stăpînire pe el si-l devorează, pînă la urmă.
  Nconsiderat de acesta un adevarat „poet al naturii”, el adaugand: „Senzatia, notata cu dibacie, este a unui spirit muzical care stie sa asculte glasurile naturii si sa calauzeasca ecoul lor in adancime”.
 Deci, „I.L. Caragiale este o aparitie exceptionala intre intelectualii timpului...”(Al. George).
   Desi autorul a subintitulat-o “schita”, opera “In vreme de razboi” este o nuvela. Desi, in mod concret, nu apare decat un personaj principal, carciumarul Stavrache, isi fac simtita prezenta si alte personaje, fantomatice, sustinute de granita incerta dintre real si ireal, cum sunt popa Iancu si complicii sai. Scrierea a fost intitulata “schita” probabil intr-o “incercare” de redactare a altei scrieri, de dimensiuni mai mari, un posibil roman.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Sper sa va fi fost de folos.
Comentariu tau conteaza in cresterea valori articolelor